Matkaraportti – SharePoint Saturday Doha

Matkustin vapun alla viikonlopuksi Persianlahden rannalle, Qatarin pääkaupunki Dohaan puhumaan maan ensimmäisessä SharePoint Saturday -tapahtumassa. Tutustuminen Office 365 -tilanteeseen ja paikallisiin yhteisöaktiiveihin täysin erilaisessa kulttuurissa oli kerrassaan pienen matkaraportin arvoinen juttu!

Qatar oli itselle kohtalaisen tuntematon tuttavuus, joten reissu lähti tietysti liikkeelle googlekierroksella – mitä siellä syödään? toimiiko Uber? miten pukeudutaan? Varsin äkkiä kävi selväksi, että maa on islaminuskoinen ja kohtalaisen konservatiivinen, mutta toivottaa vierailijat lämpimästi tervetulleeksi. Ei niin avomielinen kuin lahden toisella puolella möllöttävä UAE, mutta ei myöskään niin sulkeutunut kuin rajanaapurinsa Saudi-Arabia. Yksinäisenä naisenakin pärjää liikenteessä hyvin (huh! olisikin ollut vaikeaa löytää yöllä lentokentältä saattaja hotellille…), ja pukeutumisessa kaikki säädyllinen, hartiat ja polvet peittävä on OK.

Paikalliset pukeutuvat perinteisiin muslimiasuihin, miehet vaaleaan ja naiset mustaan – mutta paikallisia eli qatareja oli katukuvassa selkeä vähemmistö. 2,5 miljoonan asukkaan Dohassa lähes 90% väestöstä on muuttanut maahan työn ja turvallisuuden perässä Pakistanista tai Intiasta.

Mikä ihmeen SharePoint Saturday?

SharePoint Saturday on osallistujille ilmaisten, ympäri maailmaa jo kymmenettä vuotta pyörivien Office 365- ja Azure-aiheisten konferenssien sarja. Tyypillisesti SPS:n järjestää paikallinen yhteisö tai muutama aktiivi, ja kulut katetaan yritysten sponsorirahoilla. Ilmaisuudestaan huolimatta Saturdayt keräävät paikalle nimekkään puhujajoukon, ja esitysten laatu ei häviä ollenkaan maksullisille konferensseille. SPS-tapahtumia on vuosittain useita kymmeniä, ja Suomessakin pääsee nauttimaan SPS-hemmottelusta – seuraavan kerran 28. syyskuuta, tervetuloa mukaan!

Ilmaisissa, vapaa-ajalla tapahtuvissa yhteisötapahtumissa no-show on tyypillisesti melko korkea, ja näin kävi Dohassakin. Sali ja ruokailut oli varattu 300 kuulijalle, ilmoittautuneita oli niin paljon, että ilmoittautumislinkki piti sulkea ennen tapahtumaa, mutta paikalle asti saatiin vain noin viisikymmentä innokasta. Lauantai on Qatarissa viikonlopun toinen päivä – sunnuntaina alkaa taas työviikko – ja järjestäjät arvelivat, että tämän ”perhepyhän” uhraaminen työasioille oli monelle käytännössä liikaa hyvistä aikeista huolimatta. Ensi vuonna Dohan SharePoint Saturday tapahtuukin kuulemma perjantaina.

Tai sitten osallistujat eivät vaan päässeet sisään tapahtumapaikkana toimineeseen Doha Collegeen 🙂 Vaikka Qatar on todella turvallinen maa, turvatoimet koulukampuksella olivat kovat ja sisään ei ollut asiaa ilman henkilöllisyystodistusta ja nimeä listalla.

Pilvitilanne Persianlahdella

Puhuin tapahtumassa SharePointin modernisoinnista eli siitä, miten siirrytään perinteisistä SharePoint-sivustoista moderneihin. Jos aihe kiinnostaa, tsekkaa tämä webinaari. Lisää painavaa asiaa modernista intrasta tulevissa webinaareissamme toukokuun 16. ja kesäkuun 13., ilmoittaudu mukaan! Kuten tavallista, kyselin esityksen alussa yleisöltä moniko on jo siirtynyt moderniin. Tällä kertaa osallistujat olivat vielä tanakasti omilla palvelimilla pyörivien perinteisten SharePointtien käyttäjiä – vain muutama oli jo pilvessä ja vielä harvempi modernien sivustojen kanssa tuttu.

Konferensseissa kohderyhmälle parhaiten sopivien aiheiden valinta on vaikea tehtävä, joka lankeaa järjestäjien vastuulle. Tyypillisesti tapahtumiin on avoin ”call for speakers”, ja kaikki kiinnostuneet puhujat lähettävät tarjolle muutaman aiheen. Näistä sitten järjestävä taho valitsee sekä puhujan että puheenaiheen, yrittäen tietenkin rakentaa mahdollisimman kiinnostavan, ajankohtaisen, monipuolisen ja yleisölle hyödyllisen agendan.

Dohan agenda oli selvästi vielä tulevaisuutta monelle osallistujalle, mutta se ei yleisön kiinnostusta vähentänyt. Oma puheenikin meinasi mennä yliajalle, kun yleisö osallistui aktiivisesti mielenkiintoisilla ja yksityiskohtaisilla kysymyksillä. Juttua jatkettiinkin lähitukena vielä session jälkeenkin. Nämä keskustelut ja kysymykset ovat ihan huippuhieno tilaisuus päästä näkemään vilahdus paikallisesta tilanteesta – mikä on osaamistaso, mitä tuotteita on käytössä, millaisia tarpeita niillä ratkotaan.

Modernisointi kiinnosti erityisesti uuden SharePoint Server 2019 palvelinversion näkökulmasta. Harmittaa, etten hoksannut tiedustella miksi moni suunnitteli pilven sijasta versionnostoa paikalliseen ympäristöön. Tyypillisesti pilven välttely johtuu laki- tai tietosuojarajoitteista tai puutteellisista tietoliikenneyhteyksistä. Ainakin jälkimmäisessä Qatarin väkeä helpottanee Microsoftin alkuvuodesta julkistama Dubaihin sijoittuva Lähi-idän datakeskus.

Konferenssi ilman kahvia ja kaljaa?!

Suomalainen kahvikoneistokonsultti koki lievän järkytyksen, kun tapahtumapaikalta ei löytynytkään aamukahvia. Tarjoilut olivat kyllä huippuluokkaa – aamutauolla saimme tuorepuristettua porkkana-appelsiinimehua ja leivoksia, lounas tarjoiltiin kunnon catering-palvelun toimesta ja iltapäivän virkistyksenä oli paikallisia erikoisuuksia; makeaa vahvaa teetä ja tuoreita samosoja. Onneksi myös kahvikupponen järjestyi pyynnöstä.

Alkoholi ei Qatarissa kuulu millään muotoa normaaliin arkeen, eikä edes paremmissa ravintoloissa tarjoilla ruokaviinejä. Tyypilliset listalta löytyvät juomat ovat superhyviä tuorepuristettuja mehuja ja limonadeja, erilaisia teejuomia ja mocktaileja eli alkoholittomia drinkkejä. Yleensä SharePoint Saturday -tapahtuminen päivä jatkuu esitysten jälkeen SharePint -illalla eli vapaamuotoisella jutustelulla oluen äärellä. Täällä kuitenkin lämpimien kiitosten (ja näyttävien puhujalahjojen!) jälkeen suunnattiin kotia kohti.

Täytyy tunnustaa, että meille eurooppalaisille puhujille SharePint oli sen verran sydäntä lähellä, että tiukan googlaamisen jälkeen nappasimme Uberin ja huristelimme yhteen Dohan harvoista alkoholia tarjoilevista ravintoloista. Kylläpä maistui olut poikkeuksellisen hyvältä pitkän, kuuman ja hiukan jännänkin päivän päätteeksi.

Lähtisitkö lomalle Dohaan?

Lievästä ennakkojännityksestä huolimatta Qatar osoittautui varsin miellyttäväksi vierailukohteeksi myös virallisen ohjelman ulkopuolella. Öljy- ja maakaasuvatuottajana maa on bruttokansantuotteeltaan maailman rikkain per pää mitattuna, ja se näkyi sujuvana infrastruktuurina, äärettömän kauniina rakennuksina ja toimivalla panostuksella turismiin ja ulkomaisiin vierailijoihin. Esimerkiksi vasta kuukausi sitten avattu uusi kansallismuseo meni ehdottomasti omaan museo-top3:seen. Turvallinen, kiinnostava, ystävällinen ja kulttuuririkas paikka. Mainitsinko jo ruoan? Dohasta löytyy koko Lähi-itä lautasella; marokkolaista, libanonilaista, persialaista… Nam!

Mutta varoituksen sana: vältä vierailua kesäkuukausina. Olin onnekas ja visiittini sattui pilviseen koloon, ja päivälämpötila pysyi asiallisesti kolmenkympin kieppeillä. Kesällä aurinko porottaa polttavan kuumasti. Taksikuski kertoi, että tulevat jalkapallon MM-kisatkin piti uudelleenaikatauluttaa normaalin kesäajankohdan sijasta marras-joulukuulle, koska ”muuten ei kukaan järkevä ihminen, edes ne pelaajatkaan olisi tullut tänne”. Siitä huolimatta kaikki MM-kisoja varten rakenneltavat stadionit on varustettu ilmastoinnilla.

Dohaan pääsee Helsingistä alle kuudessa tunnissa suorilla lennoilla maailman viidenneksi parhaalla lentoyhtiöllä (Qatar Airways). Sama lentoyhtiö kiidättää Helsingistä myös Aasiaan, ja tarjoaa stop-overeita eli parin päivän pikapysähdystä Dohassa matkalla. Suosittelen!

Julkaistu myös Sulavan blogissa:
https://www.sulava.com/matkaraportti-sharepoint-saturday-doha/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s